Blog was created on 27 November 2010

Monday, February 7, 2011

The Beauty of Wearing Hijab with Long Skirts

Zaman sekarang ni, banyak style untuk pakai tudung. In other words, ramai yang dah mula memakai shawls ataupun tudung instant macam jual dekat Ariani tu. I think its a good thing bila ada banyak trend and options untuk memakai tudung sebab insyaAllah lebih ramai kaum hawa akan mula menutup aurat mereka iaitu rambut. Maybe ada sesetengah orang cakap, benda-benda ni semua take some time, I understand, even myself dulu pun macam tu, rasa nak pakai tapi macam tak ready fully. But alhamdulillah, I dah pakai pun tudung sekarang and alhamdulillah sepenuh masa bila nak keluar rumah.

But sometimes, ada yang persoalkan gadis-gadis muda yang pakai tudung ni macam "pakai tudung tak serupa bikin". Apa tu? It means, dorang pakai tudung tapi baju atas punggung, pakai tudung tapi pakai skinny jeans or leggings, pakai tudung tapi tak cover dada and pakai tudung tapi ikat belakang kasi nampak bentuk leher or ikat sanggul tinggi sangat.

Dengan zaman modern internet semua ni, I'm very sure korang dah banyak jumpa campaigns "Wear It Right" and etc. It means, pakai tudung dengan cara yang lebih elok. And I totally menyokong benda tu. Even myself sometimes, sedar tak sedar, telah membuat kesilapan macam dekat atas tu. Maybe we need a transformation to prove to all that we the hijab girls, can wear it right and still rock our closet, insyaAllah. :)

Currently, I suka tengok girls yang pakai hijab dengan long skirts. Comelnya! I wish I have more money so that I can buy lots n lots of long skirts with lots of colours!

Here are some of the ladies that wears hijab, but still a beautiful fashionista's with long skirts:

1) Hana Tajima Simpson. 
Her hijab style is so into it right now! Search for her youtube channel StyleCovered so that you can learn how to wear it like her.


2) Shea Rasol. 
She often post her looks with hijab on her blog.


IMG_4608
The Fashion Designer. Dia ada boutique dia sendiri, 


And lastly, our very own.....
4) Yuna Zarai
I just love how she rocks the leather jacket together with the maxi skirts plus hijab! :)



Me trying it with my maxi dress :D

2 comments:

  1. cntik you pkai dress =) i pon tgh try2 pkai skirt =P

    ReplyDelete